Снимка I, Konstantinos Stampoulis УикипедияПриродните ресурси на Източното Средиземноморие могат да

...
Снимка I, Konstantinos Stampoulis УикипедияПриродните ресурси на Източното Средиземноморие могат да
Коментари Харесай

Турция и Гърция са готови за война. Струпаха 1000 танка

Снимка  I, Konstantinos Stampoulis Уикипедия

Природните запаси на Източното Средиземноморие могат да провокират война в блока НАТО. Турция, Гърция и Кипър още веднъж са подготвени да се сблъскат между тях, този път за надзор на богатите на въглеводороди шелфове, съобщи pan.bg.

Резултатът значително ще зависи от позицията на Брюксел. През последните години Анкара организира намерено ревизионистична външна политика. Ефективно анексира Северна Сирия. Турските войски влязоха в Либия, където президентът Ердоган прекрои картата на морския шелф в своя изгода.

Това не зарадва освен съседите му в района, само че и далечна Франция, една от водещите страни в Северноатлантическия Алианс. В същото време Турция показва, че още веднъж е подготвена да се бори за ресурсите на континенталния шелф с Гърция, която също е член на НАТО.

Турското Министерство на защитата съобщи: „ Решени сме. Силата на турските военноморски сили и молитвите на 83 милиона души са с нас. Провеждаме научни и механически проучвания в областите от морската пълномощия на страната ни ". Проблемът е, че Анкара счита териториите, публично приети от Организация на обединените нации за Гърция и Кипър, за свои. Телевизионният канал Al Jazeera, благосъстоятелност на съюзния на Турция Катар, заключава, че президентът Ердоган е подготвен за " пълномащабна военна борба ". Гърция и Турция, макар обстоятелството, че са " съдружници " в НАТО, към този момент са се били между тях през 1974 година след военния прелом в Кипър. Анкара изпрати войска и флот на острова и в действителност анексира част от територията му, създавайки Турската република Северен Кипър (ТРСК), която не е приета от никой с изключение на от нея.

Това не пречи на ТРСК да съществува през всичките тези години. За готовността на турците да употребяват мощ против гърците свидетелства фактът, че флотът им към този момент е в Източното Средиземноморие, а десетки танкове, бронетранспортьори и военни камиони се изпращат до сухопътната граница.

Атина, от страна изкара на границата над хиляда танка.

Изходът от вероятен конфликт не е напълно превдварително решен.

Ако в морето турският флот е доста по-силен от гръцкия, то във връзка с армията всичко не е толкоз просто. Анкара и Атина имат оръжия с почти съпоставимо качество.

Турците имат числено предимство, само че би трябвало да се знае, че техните полеви армии са разграничени на четири огромни елементи, охраняващи надлежно европейската част и проливите, границата със Сирия и Ирак, границата с Грузия и Армения, както и Егейско море и непризнатата република Северен Кипър. За разлика от гърците, турците са получили същински военен опит и са добре подготвени .

И двете страни на възможен спор са мощно стимулирани, с помощта на дългата историческа памет.

Военният бюджет, с който разполага Анкара, е няколко пъти по-голям от гръцкия, което би могло да повлияе при нескончаем спор, само че Атина този път надали ще остане уединено с Турция.

Европейски Съюз и НАТО в действителност не харесват изключителната експанзионистка активност на президента Ердоган и реваншистките настроения в турското общество.

Европейският съюз към този момент предизвести Анкара, че рискува да бъде изправен пред наказания, които ще бъдат ориентирани както към съответни лица, по този начин и ще усложнят създаването на енергийните запаси на морския шелф.

Като се има поради, че след откриването на 320 милиарда кубически метра газ в Черно море Ердоган очевидно не е срещу да се утвърди на енергийния пазар в Южна Европа, сходни ограничавания би трябвало ненапълно да охладят неговата гореща глава.

Ако това не помогне, най-вероятно НАТО ще поддържа Гърция при положение на " пълномащабна военна борба ", защото Европейски Съюз явно не се нуждае от възраждането на " Османската империя-2 " в съседство.

Етикети

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР